Rusko v září čekají významné parlamentní volby a režim Vladimira Putina již dělá vše pro to, aby dopadly podle jeho očekávání. Na konci minulého roku spustili ruští zákonodárci pod vedením Kremlu doslova legislativní ofenzivu, která má za cíl nejen zajistit vítězství pro Putinovo Jednotné Rusko, ale také nejrůznějšími prostředky zdecimovat jakékoli formy domácí opozice. Poslední útoky na Alexeje Navalného a jeho spolupracovníky stejně jako snaha rozložit ruskou občanskou společnost jsou toho nejlepšími příklady.

Jak se v Rusku v posledních dvou dekádách stalo tradicí, režim Vladimira Putina se opět důkladně připravuje na nadcházející podzimní volby do Státní dumy. Tentokrát má k vítězství vládnoucího Jednotného Ruska pomoci přijetí celé řady nových legislativních návrhů vycházejících z červencových změn ruské ústavy stejně jako přímé útoky a snaha o likvidaci jakékoli formy opozice, v čele s Alexejem Navalným a jeho Fondem boje proti korupci a ruskou občanskou společností.

Ruský režim tím zásadním způsobem přitvrzuje ve své snaze o potlačení politické i společenské alternativy vůči kurzu prezidenta Putina, která se s rostoucí nepopularitou vedení v Kremlu a sílící nespokojeností ve společnosti čím dál více otevírá. Základem je nejen únava společnosti z více než dvacetiletého vládnutí Vladimira Putina a dlouhodobá ekonomická stagnace, ale také nezvládnutá reakce ruského vedení na pandemii koronaviru a nárůst aktivismu ve společnosti, zejména v regionech.

Celý článek si můžete přečíst na stránkách Info.cz.

Image source: Wikimedia commons