Slovenskej politike stále chýba vo vzťahoch s Čínou vízia. Nedarí sa nám dosiahnuť významnejšie úspechy. Dôvodov je niekoľko, no hlavný je ten, že o tom ani len konštruktívne nediskutujeme. Zmení to nová politická reprezentácia?

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) sa nedávno vyjadrila, že prezidentkina kritika ľudskoprávnych pomerov v Čínskej ľudovej republike môže nepriaznivo ovplyvniť plánovaný slovenský export bravčového mäsa do najľudnatejšej krajiny sveta. Matečnej partajný šéf Andrej Danko zhrnul jej zhrozenie takto: „…ak mi volá Matečná vystrašená, že prebieha certifikácia bravčového mäsa do Číny a Slovensko má zápornú obchodnú bilanciu, myslím si, že individuálne hrdinstvo na útok do Čínskej ľudovej republiky nie je na mieste.“

Prešiel sotva mesiac a Čína sa rozhodla import bravčového zo Slovenska skutočne zakázať. Dôvodom však nebol postoj prezidentky Čaputovej, ale výskyt afrického moru ošípaných na Slovensku. Podľa hovorcu ministerstva pôdohospodárstva aj tak vraj nie je dôvod na paniku, lebo zákaz Slovensku  žiadnu škodu nespraví, keďže bravčové aj tak do Číny nevyvážame.

Máločo tak dokonale ilustruje nedostatok vízie pre rozvoj vzájomných vzťahov s Čínou.

Celý článok si môžete prečítať v časopise Týždeň.

Foto: kremlin.ru