Tým MapInfluenCE sa rozrastá! Ka našim „čínskym“ analytikom sa pridáva nový tým na Rusko, čím rozširujeme náš záber v skúmaní vplyvu autoritárskych režimov na región strednej Európy aj na Rusko. MapInfluenCE je – i v globálnom porovnaní- jeden z lídrov výskumu čínskeho vplyvu na médiá a akademické prostredie, propagandu a dezinformácie, bezpečnostné dopady investícií a ďalšie aspekty čínskeho pôsobenia (nielen) v strednej Európe. Aj keď Čína ostáva našou prioritou, v našom budúcom výskume sa zameriame aj na symbiózu čínskeho a ruského vplyvu na Slovensku, v Maďarsku, Česku a Poľsku, ako aj na interakciu pro-čínskych a pro-ruských naratívov a ich dopady na odolnosť krajín v regióne.

V čele ruského týmu MapInfluenCE stojí Pavel Havlíček, analytik Výskumného centra AMO a James S. Denton Transatlantic Fellow v Center for European Policy Analysis (CEPA) vo Washingtone, ktorý v minulosti pôsobil napríklad aj ako Rethink CEE Fellow v German Marshall Fund (GMF). Z jeho mnoha angažmá môžeme vyzdvihnúť napríklad rolu koordinátora českej verzie medzinárodného projektu StopFake.

V Polsku se k nášmu týmu pridal dr. Adam Lelonek. Adam je skúsený výskumník, ktorý pôsobí ako Chief Information Security Analyst v National Cybersecurity Institute vo Varšave. V minulosti bol prezidentom Center for Propaganda and Disinformation Analysis, výskumným pracovníkom Pulaski Foundation, analytikom portálu CyberDefence24.pl alebo členom správnej rady Poland-Ukraine Research Center Foundation.

V Maďarsku bude našou posilou Dominik Istrate, analytik think-tanku Political Capital, kde sa zameriava na dezinformácie cieliace na Maďarsko a región strednej a východnej Európy. Dominik je tiež zakladateľom a bývalým prezidentom Central Europe Association (CEA).

Slovenský tým na Rusko má novú posilu v Petrovi Dubóczim. Peter pôsobí ako analytik slovenského think-tanku Strategic policy Institute (STRATPOL). Vo svojej doktorskej práci skúma kognitívnu bezpečnosť a hybridné hrozby. Peter spolupracuje na projekte Digital Infospace Security Initative, ktorý sa usiluje posilniť odolnosť slovenskej spoločnosti proti hrozbám v informačnom priestore.

Dúfáme, že budete náš projekt naďalej sledovať aj v jeho novej fáze!